Склеротерапия

Склеротерапия – същност и цели на процедурата

Склеротерапия представлява минимално инвазивна процедура за лечение на варикозни (разширени) вени. Тази терапия е една от последните иновации на съвременната медицина, по-конкретно в сферата на третиране на телеангиектазии, венулектазии и ретикуларни вени. Склеротерапия е изцяло медицинска процедура, която се извършва от квалифициран ангиолог. В нашия екип разполагаме с такъв, така че можете да разчитате на нашата професионална помощ в справянето с нелекия естетичен и най-вече здравословен проблем, наречен разширени вени.

Кога се налага склеротерапия?

Както вече казахме, склеротерапията се назначава при официална диагноза – най-добре от специалист в областта на съдовата медицина – варикозни или разширени вени. По своята същност, тази диагноза представлява заболяване на вените на долните крайници, краката. Първите фази на протичането на болестта са по-скоро като козметичен проблем, защото по краката се образуват така наречените „звезди от вени“, усеща се парене или сърбеж. Към диагнозата обаче трябва да се подходи доста по-сериозно, защото тя се развива бързо и може да доведе до сериозни последици като силни венозни възпаления, съсиреци, задръстване на кръвоносните съдове, обездвижване и дори ампутация на крайник (много рядко и в зависимост от това дали проблемът не се третира).

Склеротерапията единствената опция ли е за третиране на варикозни вени?

Всъщност, не, не е единствената. Нещо повече – тя е сравнително нов метод за справяне с този здравословен проблем. В миналото, например, болестта е била третирана главно с конвенционални средства, тоест с медикаменти и локално третиране с обезболяващ и охлаждащ ефект, както и със специални медицински компресивни чорапи. За по-тежките случаи се назначават и терапии като оперативно отстраняване на разширените вени, лазерно лечение и така нареченият CHIVА метод, при който се цели коригиране на кръвния ток по здравите вени, за да се компенсира този в заболелите.

Кога се препоръчва склеротерапия?

Обикновено, до склеротерапия се прибягва, когато конвенционалните методи като компресиращи чорапи и медикаменти не успяват да повлияят на разширените вени. Най-често, това се случва след първата фаза на заболяването. Тази фаза, за съжаление, в 90% от случаите се пренебрегва от пациентите, поради което се стига до по-тежки симптоми, каквито са пулсиращи и силно болезнени вени, болка при ходене, подуване и отоци, а също така и големи хематоми. Същевременно, за най-тежките случаи на варикозни вени склеротерапия невинаги вече може да помогне и при тях се прибягва към далеч по-сериозни инвазивни процедури. В тази връзка, ние продължаваме да съветваме пациентите си да вземат мерки при разширени вени максимално по-скоро, за да не се стигне до усложнения и тежки лечения. На практика, склеротерапия се препоръчва в случаите на телеангиектазии, венулектазии, ретикуларни вени и по-големи разширени вени.

Какво представлява процедурата склеротерапия?

Това е миниинвазивен метод за лечение на разширени вени, но въпреки това, той се прилага единствено и само от медицински лица. Самата процедура представлява инжектиране на склерозиращ агент (склерозант) във варикозно променената вена. Основната цел е да се слепят стените на увредената вена, като по този начин кръвотокът бъде пренасочен към съседните, здравите вени. Цялата процедура трае не повече от половин час.

Видове според инжектирания материал

Обикновено се инжектира склерозант в течна форма. При някои случаи на разширени вени в вместо течен склерозиращ агент се препоръчва вкарване на склерозираща пяна. Нещо повече, ако става дума за по-голяма вена, пяната е по-добрият вариант. На практика обаче, процедурата си остава същата. Идеята на пяната е тя да обхване по-голямото пространство между двете стени на разширената вена, за да се постигне максималното им слепване.

склеротерапия
Склеротерапия – преди и след

Възможни странични ефекти

Такива са възможни, но по-често срещаните са минимални и отшумяват бързо. Обикновено, става дума за сърбеж и леки хематоми, които изчезват за не повече от две седмици след процедурата. Възможни са зачервявания в зоната на инжектиране, оцветяване на кожата в кафеникав оттенък, а също така и по-плътен ход на вената, която е лекувана. Всички тези странични ефекти отшумяват с времето, но е важно да се каже, че при 1% от пациентите са възможни по-сериозни усложнения, в това число липса на ефект от процедурата, както и тромбофлебит.

Преди склеротерапия

За да се избегнат всички тези странични ефекти, но най-вече за да бъде успешно лечението със склеротерапия, от изключително значение за процедурата са следните фактори:

 • Терапията да се извърши от специалист, а именно от ангиолог или съдов хирург.
 • Да се направи предварителна консултация и задължително ултразвуково предварително изследване. Целта му е да се зонират местата с клапен рефлукс по посоката на самата венозна система.
 • Да се прецени дали именно склеротерапия е най-удачният метод за справяне с диагнозата варикозни вени. За съжаление, в напреднал стадий на заболяването, такава не бива да се извършва най-малкото защото няма да покаже никакъв ефект.

При нас, разбира се, вие ще получите необходимата консултация и разяснение в детайли на процедурата. Ние държим нашите пациенти да получат най-доброто лечение и вярваме, че то винаги започва с правилно поставената диагноза, прецизно установяване на стадия на болестта и разбира се,  съобразяване с най-адекватната възможна терапия.

Предимства

Използвана едва 30 години, вече получава сериозен отзвук сред медицинските среди, описвана като една от най-надеждните и безрискови терапии за разширени вени. Експертите посочват редица предимства на процедурата, включително:

 • Безболезнена терапия. Въпреки че е инвазивна, процедурата не създава никакъв дискомфорт у пациента.
 • Бързина. Склеротерапия се извършва за не повече от половин час. Съществената й част трае около 10 минути, като за останалото време се прави подготовка на кожата на засегнатото място и бинтоване на крака.
 • Бързо възстановяване с минимални дискомфортни усещания. Дори да настъпят странични ефекти, те отшумяват за не повече от две седмици и са от сравнително леки.
 • Усложнения настъпват в изключително редки случаи. Става въпрос за 1% от случаите и най-често те се дължат на непрофесионален подход към пациента и самата процедура.
 • Ефектът е незабавен. Въпреки, че има и възстановителен период, склеротерапията е терапия, която веднага дава отражение на заболяването и изобщо на усещането на пациента. Слепените стени на вената създават предпоставка в нейната зона вече да не се усеща парене, болки и сърбеж.
 • Ефективността на терапията е с изключително висок процент. При над 90% от случаите, крайният резултат е, че пациентите буквално забравят за проблеми в областта на третираната вена. Нещо повече – склеротерапията позволява с едно-единствено посещение да се третират няколко разширени вени наведнъж.
 • Последно, но не по важност, склеротерапията има и доста сериозно естетично предимство пред всички останали методи за справяне със заболяването. След процедурата не остават никакви белези или синини. Зачервяване е възможно, както и слаб кафеникъв оттенък в мястото на инжектирането на склерозант, но те изчезват сравнително бързо.

Възползвайте се от професионализма и индивидуалния подход в третирането на разширени вени с най-модерните и утвърдени техники на съвременната склеротерапия в нашия център за естетична медицина.

Цени

250 лв. на процедура.**

*В цената са включени и два безплатни контролни прегледа в рамките на до 30 дни.

**Броят на процедурите и метода се определят след подробен платен преглед (100 лв.) с доплер ехография на венозна система и индивидуална оценка на състоянието на всеки пациент от лекуващия ви лекар.

Безплатна консултация

За да не нарушаваме спокойствието по време на процедурите, предпочитаме първоначален контакт през e-mail. Ще се свържем с вас по телефона максимално бързо след това и ще можете да се възползвате от -10% отстъпка!

  Запознат съм и се съгласявам с Политиката за защита на личните данни.