Разширени вени – всичко, което трябва да знаете

Какво представляват разширените вени?

Разширените вени, познати още като варикоза или хроничната венозна болест хвб се получават в следствие на дисфункция и разрушаване на венозните стени. Това настъпва в следствие на неправилната дейност на клапите във вените, водеща до нарушение в нормалния кръвоток през тях.

Правилното разбиране на заболяването разширени вени е в основата и на правилния избор на лечение. За щастие, днес сме свидетели на не малко варианти за справяне с проблема, наречен варикозни вени. Друг е въпросът, че част от тези терапевтични методи са вече твърде остарели, често и отхвърлени като надежден способ за елиминиране на причините на заболяването. Все пак, има и не малко модерни терапии като така наречената склеротерапия, показващи изключително добри резултати срещу болезнените крака, синините и болката в областта на долните крайници поради нарушени венозни стени и задръжката на кръв във вените.

Симптоми на синдрома разширени вени

Разширените вени са едновременно сериозен здравословен проблем и причина за ниско самочувствие. Освен че са болезнени, предизвикват сърбеж и отоци по краката, варикозните вени са и сериозен естетичен проблем. Много жени отказват да носят къси поли, панталони и рокли, а в последствие дори и да ходят на плаж.

Разширените вени изглеждат като силно изпъкнали сини до тъмно сиви вени по краката и стъпалата, като понякога те предизвикват зачервяване и пигментация на кожата.

В нередки случаи се наблюдават и синини – хематоми – които може да доведат до още повече болка и усещане за малоценност дори и върху стройни и красиви женски крака.

Понякога, вените са и осезаеми на допир. Те изглеждат като „на бучки“. Това се случва при наличие на възпалителен процес – варикофлебит. Както се досещате, при това състояние болката е още по-силна, а визията на краката – още по-тревожна.

Възможни са и така наречените паякообразни вени. При тях няма изпъкналост, но пък те обикновено заемат значително по-голяма площ от засегнатия крак. При тях в началото няма кой знае колко силен дискомфорт. Ето защо те са и опасен симптом, тъй като в много от случаите пациентите ги подценяват като здравословен проблем и се справят с него само като го прикрият с тъмен чорапогащник или дълъг панталон.

Причини за поява на разширени вени

Повечето специалисти са на мнение, че пациентите с хронична венозна болест са генетично предразположени към заболяването. Съществува пряка връзка между варикозните вени и хемороидите. Пациентите с едното заболяване проявяват симптоми на другото в 75% от случаите. Нещо повече – обикновено, ако някой от родителите страда от разширени вени, много е вероятно, децата да са с подобна клинична картина.

Все пак, съществуват и рискови фактори, които отключват тази наследствена предразположеност към разширени вени. Обикновено, става дума за следните причини за варикоза:

 • Менопауза
 • Бременност
 • Напреднала възраст (особено жени след 50 години)
 • Работа, свързана или с продължително стоене прав, или с постоянно седене
 • Наднормено тегло, оказващо сериозен натиск върху цялата кръвоносна система
 • Венозна недостатъчност
 • Тютюнопушене и злоупотреба с лекарства или/и алкохол
 • Артериална хипертония
 • Носене на неудобни обувки и дрехи, най-често твърде тесни
 • Уседнал начин на живот

Видове лечение на разширени вени

Ще изброим всички видове лечения на разширени вени с уговорката, че голяма част от тях не са особено препоръчителни. Някои дори почти не се практикуват в модерната медицина. При всички случаи е важно да се проследи историята на терапията при варикозни вени, защото в една или друга степен тя оказва влияние върху появата на истински успешни лечения, каквото е и методът склеротерапия.

 • Медикаментозно лечение. При него се препоръчват лекарствени продукти – венотоници, които оказват влияние върху кръвотока и подсилват венозните стени. Този вид консервативна терапия се препоръчва ва началните стадии на заболяването, при липсата на тежко изразени симптоми. Проучванията сочат, че продуктите, съдържащи диосмин, под различна форма, оказват благоприятно влияние върху отока, тежестта и дискомфорта като укрепват венозната стена и по този начин подобряват качеството на живот.
 • Локална терапия. Сред лекарствените продукти срещу варикозни вени могат да се намерят и различни мазила като гелове и кремове. В действителност, при тях има известен ефект, но той е само по посока краткотрайно облекчаване на симптомите. Локалните средства не могат да повлияят причината за проблема и да предотвратят прогресията на разширените вени.
 • Компресионна терапия. При нея се използват специални медицински компресивни чорапи, чорапогащник или ластични бинтове. Еластичната компресия повлиява сериозно симптомите на тежест, оток, болка като предотвратява кръвонапълването на варикозно променените вени. Компресионната терапия е важна част при прилагане на склеротерапия, хирургично лечение, миниинвазивни процедури за лечение на хронична венозна болест. Съществуват различни видове компресионни продукти според тежестта на заболяването. Необходимо е провеждане на консултация със съдов специалист и извършване на доплерово изследване за определяне на най-подходящия за пациента тип компресионна терапия. Консервативните методи на лечение не водят до дефинитивно решаване на проблема, затова в съображение влизат опертивни и миниинвазивни методи.
 • Хирургично отстраняване на засегнатата вена. В по-близко минало премахването на засегната вена е бил последният възможен изход за избягване риска от усложнения при разширени вени. Методът изисква по-дълъг възстановителен период, възможни са усложнения като инфекция и кървене. На практика, този метод се използва и днес при по тежки стадии на заболяването, когато минимално инвазивните методи не са възможни.
 • Минимално инвазивни модерни методисклеротерапия – е най-новият метод за справяне с проблема разширени вени. Много жени намират в него утеха и надежда, че ще се справят с болезнените синини и изпъкнали кръвоносни съдове по краката. На този етап, това е един от най-ефикасните методи за преодоляване на варикозни вени. Той действа по следния начин: специален разтвор или пяна се вкарват посредством инжектиране в дефектната вена. По този начин се цели слепването на стените и изключване на вената от кръвообращението, с което на практика, се елиминира разширяването й, довело до болка и нелицеприятната гледка по краката. Склеротерапията е препоръчвана процедура, защото трае не повече от час, с включената предварителна подготовка, тя е безболезнена и на практика, не изисква никакво специално възстановяване. Друг ефективен вариант е лазерна аблация.

Лечението на разширени вени е важно не само за вашето самочувствие, но и за здравословното ви състояние. Ако не се справите с проблема навреме, е възможно да се стигне до сериозни усложнения, включително тромбоза и дори ампутация. Изберете склеротерапия като най-щадяща и ефикасна терапия от всички изброени и налични в съвременната медицина.

Вашият коментар