Ботокс (ботулинов токсин)

Доказаният метод, спиращ времето за вашето лице

В световен мащаб ботоксът продължава да се нарежда на първо място по желан и използван анти-ейдж метод. Въпреки, че революционните процеси в дерматологията са не просто постоянни и бързо въвеждани в студията за красота и медицинските екипи като нашия, дори по-малко болезнени и инвазивни процедури не могат да изпреварят ботокса по популярност. Причината, разбира се, е една и тя е напълно логична – притежава висока ефективност както със справянето на вече видими несъвършенства по кожата, така и в превенцията срещу нови следи на стареенето.

Какво е ботокс?

Ботокс представлява процедура за справяне с бръчки от различен тип и „възраст“, при която се инжектира нервнопаралитично комплексно вещество. В състава му основният действащ агент е така нареченият ботулинов токсин (от тук произлиза и името на интервенцията). Ботулиновият токсин се дефинира като мускулен релаксант. Ефектът му действа парализиращо върху някои групи мускули. От една страна, те се отпускат, а кожата видимо се заглажда, но от друга страна се постига и нежелано бъдещо стареене.

Пациентите, които за първи път си поставят ботокс, най-често, са притеснени от факта, че в организма им попада някакъв вид токсин. Трябва да отбележим обаче, че страничните му ефекти не са животострашаващи. Нещо повече – ботулинов токсин се използва в редица други медицински, различни от дерматологично-естетичните, терапии, включително и при деца – например за лечение на мускулни крампи, двойно виждане и кривогледство, мигрена, увеличена функция на потната жлеза, аномалии, свързани с пикочния мехур или червата.

Ботокс – с какво ще ми помогне?

В естетичната медицина се свързва главно с изглаждане на бръчки в различни зони, но се прилага успешно и при хиперхидроза. Обикновено, с ботокс се постигат изключително добри резултати не само при дребни, но и при средни и силно изразени несъвършенства по кожата на лицето и шията. Той действа много по-ефикасно от дермалния филър, поради което се препоръчва и за по-стари бръчки. Това е и най-успешната терапия срещу мимически бръчки на челото. Например, така наречената „гневна бръчка“, появяваща се в зоната между очите, непосредствено над носа, може да бъде запълнена едва с една ботоксна процедура. Същото важи и за ефекта „пачи крак“, който се появява с времето в зоната около очите. И макар терапията да е временна, тя дава доста бързо и изключително задоволяващи резултати до три дена след извършването.

Какво трябва да знаем за терапията с ботокс?

След предварителна консултация с наш специалист вие ще получите ясна представа за това какво можете да очаквате като ефект от инжектирането на ботулинов токсин. Обикновено, терапията протича по следния начин:

 • Преглед от наш специалист. По време на прегледа ще ви бъде дадени насоки за това какво да избягвате преди процедурата – например, прием на дадени лекарства и хранителни добавки.
 • Предварителна подготовка на лицето, включваща щателното му почистване.
 • Инжектиране на ботулинов комплекс с изключително тънка игла. Тя не предизвиква болка. Такава е възможна и то в минимална степен само при хора с изключително нисък праг на болка.
 • Заемане на легнала, изправена позиция в рамките на до половин час след процедурата.
 • Видимият ефект настъпва до 3 дни, като най-осезаемо той се наблюдава след 2-3 седмици. През първите дни могат да се наблюдават малки хематоми и синини, които отшумяват с времето.
 • Добре да се повтаря на всеки 4-6 месеца за траен ефект.
ботокс терапия
Резултати след ботокс

В центъра ни по естетична дерматология ще ви дадем допълнителни разяснения при нужда, ако сте готови да преобразите лицето си и да спрете времето с ботокс – най-сигурната и желана напоследък процедура за справяне с бръчките.

Противопоказания

Ботоксът е подмладяваща и разкрасяваща терапия, която обикновено се препоръчва на лица между 30 и 60 години. Въпреки това, не всеки подлежи на прилагане от гледна точка на това, че инжектирането на ботулиновия токсин може да окаже негативно влияния върху кожата и организма на определен кръг от хора. За щастие, става въпрос за изключително тесен кръг от пациенти, за които се препоръчва да избягват процедурата. Запознайте се по-внимателно с конкретните противопоказания след поставяне на ботокс и в никакъв случай не се подлагайте на процедурата дори да ви убеждават, че в нея няма нищо страшно:

 • При наличие на официално поставена диагноза myasthenia gravis. Това е специфично автоимунно заболяване, при което симптоматиката се развива главно върху нервната система. Болестта е типична със следните признаци: слабост в мускулите, лесно и бързо изтощаване и често главоболие. В тази връзка, всички пациенти с неврологични заболявания също е редно да бъда с повишено внимание, когато избират дадена разкрасяваща процедура.
 • В случай на бременност. Въпреки, че няма научни данни за влиянието на процедурата върху кърменето и бебето, ние лично ви съветваме да избягвате процедурата и по време на кърмене.
 • Хора с тежки белодробни заболявания, също трябва да се въздържат. Става дума за сериозни болести като карцином на белия дроб или фиброза в тежка последна фаза.
 • При глуакома не е редно да се поставя.
 • Не се подлагайте, ако в тялото ви е развит възпалителен процес (включително и върху кожата, на която ще се поставя ботокс), ако наскоро сте прекарали или все още карате грип и сте се лекували с антибиотици.

Кои са основните неоспорими предимства?

Безспорно, ботоксът е сред най-предпочитаните естетически интервенции поради редица причини. Процедурата е безболезнена и със сравнително дълготраен ефект, но може би, най-положителната й страна е, фактът, че представлява универсална корекция за външния ни вид. На практика, тя премахва бръчки от всякакъв тип, включително и най-дълбоките и мимическите. Освен това, самата интервенция е бърза, като ефектът й е още по-бърз и видим само след няколко дена – до 72 часа след инжектирането на ботулиновия токсин.

Цена

12-14 лв. за поставяне на ботулинов токсин (единица).

ЗонаЦена
Бръчки около очите – тип „Пачи крак“230 лв.
Бръчки между веждите230 лв.
Бръчки на челото230 лв.
Цяло лице440 лв.
Подмишници, длани, ходила (против изпотяване)500 – 800 лв.

Безплатна консултация

За да не нарушаваме спокойствието по време на процедурите, предпочитаме първоначален контакт през e-mail. Ще се свържем с вас по телефона максимално бързо след това и ще можете да се възползвате от -10% отстъпка!

  Запознат съм и се съгласявам с Политиката за защита на личните данни.

  5/5 - (14 гласове)